MARIMILE TAVILOR GASTRONORMICE GN
Marimile Gastronorm
au fost stabilite de Comitetul European de Standardizare ca o modalitate
de standardizare a masurilor tavilor in industria de catering.
Desi tavile gastronormice sunt mai cunoscute ca tavi din
inox, ele sunt disponibile si ca tavi din policarbonat sau polipropilena.
Tavile sunt folosite pentru depozitare, transport si servire si sunt utilizate
atat in congelatoare, cat si in surse de incalzire.
Tavile/ vaschetele GN sunt disponibile cu sau fara capace
sau acoperitoare, iar acestea de obicei au gauri pentru sustinerea ustensilelor
(polonice, clesti etc.).
Masurile tavilor GN sunt date ca o fractie, de la
etalonul de GN 1/1 considerat masura cea mai mare.
Sistemul de masurare GN acopera doar lungimea si latimea
tavilor, adancimea este prezentata in mod obisnuit in milimetri. Acest lucru
inseamna ca fiecare tava GN poate avea o adancime diferita si in consecinta, ii
poate varia capacitatea.
Datorita sistemul de masurare fractional, tavile GN sunt
usor de intercalat si de schimbat intre ele. De exemplu, daca un bufet de
servire are o capacitate de GN 1/1 este posibila folosirea a doua tavi GN 1/2,
chiar si a unei tavi GN 1/2 si a doua GN 1/4.